HOWTO: make ikea-gehaktballetjes
ik was laatst bij marien en hij bakte toen heeerlijke muffins, maar ik heb iets nog veel lekkerders!
IKEA-GEHAKTBALLETJES!!!!!!!!!!!!!
Ingrediënten
4-6 personen
•500 gram half-om-half gehakt
•250 ml melk
•75 gram broodkruimels (of paneermeel)
•1 ei
•1 ui
•zout
•peper
•piment (of chilipoeder)
Bereidingswijze
Meng de broodkruimels met de melk.
Snipper de ui en fruit deze in een braadpan met boter. Laat de ui glazig worden maar niet verder verkleuren. Haal de pan van het vuur.
Neem een kom een meng hierin het gehakt, de melk met de broodkruimels, de ui, het eitje en de kruiden. Gebruik je handen om te kneden totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Vorm het verkregen mengsel tot balletjes ter grootte van een pingpongbal.
Smelt een flinke klont boter in een braadpan en bak hierin je balletjes op laag vuur. Zorg ervoor dat ze rondom bruin gebakken worden door ze regelmatig om te draaien en te keren. Doe dit voorzichtig anders vallen je ballen uit elkaar.
Serveer de balletjes met een eetlepel rode bosbessenjam (uiteraard ook te koop bij de IKEA) bij gebakken aardappeltjes, frietjes of aardappelpuree.
Bij de IKEA serveren ze de balletjes in een roomsaus. Deze kun je als volgt maken:
Ingrediënten
•100ml room
•200ml runderbouillon
•Scheutje sojasaus
•Zout
•Peper
•Eetlepel bloem
Bereidingswijze
Breng de runderbouillon aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus een beetje (naar eigen voorkeur) indikken. Om het indikken indien nodig te bevorderen kun je wat bloem toevoegen. Hierbij wel goed roeren zodat er geen klonten ontstaan. Breng de saus op smaak met zout en peper.